Alexandra Drenth • embroidery and textile collages

ALEXANDRA DRENTH

the power of poetic textiles

no hurry, time is on my side

Vernieuwers in draad en verf

vanaf 30 maart 2024 Drents Museum in Assen


Deze tentoonstelling markeert de eerste overzichtstentoonstelling en publicatie gewijd aan het opmerkelijke kunstenaarsduo Christine en Janus van Zeegen. Christine en Janus van Zeegen, een broer en zus, vormden in het begin van de 20e eeuw een buitengewoon artistiek duo. Hun werk was destijds baanbrekend op vele vlakken. Janus creëerde lijntekeningen van motieven uit de planten- en dierenwereld, terwijl Christine deze tekeningen naar eigen inzicht omzette in kunstnaaldwerk. De tentoonstelling "Christine en Janus van Zeegen – Vernieuwers in draad en verf" zal naast stukken uit hun eigen collectie en bruiklenen ook werken uit particuliere collecties presenteren. Bovendien zal hedendaags textielkunstenaar Alexandra Drenth worden uitgenodigd om zich te laten inspireren door het werk van Christine en Janus van Zeegen.


Christine van Zeegen (1890-1973) genoot grote populariteit met haar kunstnaaldwerk. Aanvankelijk interpreteerde ze de lijntekeningen van haar broer in kleurrijke borduursels, maar later ontwikkelde ze ook haar eigen ontwerpen. Janus van Zeegen (1881-1961) experimenteerde met zand en andere materialen in zijn schilderijen, waardoor hij wordt beschouwd als een van de pioniers van de materiekunst in Nederland. Zijn werken omvatten spectaculaire natuurverschijnselen en onderwatertaferelen, vaak geïnspireerd door observaties in Artis. Het kunstenaarsduo genoot waardering van gerenommeerde kunstenaars zoals Hendrik Petrus Berlage, Jan Toorop en Jan Sluijters.


De unieke samenwerking tussen broer en zus in hun kunstenaarschap was voor hun tijd opmerkelijk. Hun werk, hoewel niet direct behorend tot de avant-garde van de moderne kunst, nam een eigen plaats in binnen de beeldende en toegepaste kunst rond 1900. Het kunstnaaldwerk werd soms op zichzelf staand uitgevoerd, maar vaak ook geïntegreerd in kamerschermen en andere meubelstukken. Veel van de werken die te zien zijn in de tentoonstelling "Christine en Janus van Zeegen – Vernieuwers in draad en verf" zijn niet eerder aan het publiek vertoond.


Op 7 juni organiseert het Drents Museum een symposium gewijd aan Christine en Janus van Zeegen en andere kunstenaarsparen uit hun tijd.

De hedendaagse textielkunstenaar Alexandra Drenth zal zich laten inspireren door het werk van Christine en Janus van Zeegen, waarvan het resultaat te bewonderen zal zijn in de tentoonstelling. Tijdens deze expositie zal een naaldkunstwerk van Drenth door Drenthe reizen. Dit speciaal voor de tentoonstelling vervaardigde, onvoltooide werk zal door twaalf handwerkclubs worden voltooid en aan het einde van de tentoonstelling gezamenlijk tentoongesteld worden in het Drents Museum.


Wilt u meewerken aan het Doorborduurproject? Meld u aan via deze link:

drentsmuseum.nl/doorborduren