Schoonheid als troost 

artikel voor Textielplus - Tekst: Angela van Paasen

Wie het werk van Alexandra Drenth bekijkt en vervolgens het idee erachter hoort, zal vast verbaasd zijn over het grote contrast. Want terwijl haar werken bruisen van kleur, mooie bloemen en planten, gaan erachter juist treurige gevoelens schuil. ‘Ik heb momenteel een somber wereldbeeld’, aldus Alexandra. Juist dat heeft alles te maken met de paradijselijke schoonheid die ze in haar werk zoekt.

Sierra Leone

In haar creaties zien we veel mensfiguren terug, net als planten en bloemen. Een ervaring uit haar jeugd die Alexandra zelf omschrijft als “kleine aardverschuiving”, vormt hiervoor een belangrijke inspiratie. “Als kind heb ik een tijdje in Sierra Leone gewoond. Een korte periode, maar ik heb er veel mooie herinneringen aan. De natuur, dieren, het klimaat, de planten, ons huis: alles was er mooi. Ik merk dat nu die ervaringen steeds meer terugkomen. De natuurbeleving, het een willen zijn met de natuur voel ik steeds sterker.”

Kop in het zand

In haar werken gaan de mensfiguurtjes op in de natuur. Het is Alexandra’s manier om haar stille hoop uit te drukken dat de natuur weer de overhand krijgt. “Ik vind het verschrikkelijk wat er met de aarde gebeurt door toedoen van mensen: vervuiling, klimaatverandering… Het loopt de spuigaten uit. De natuur is ongelofelijk sterk, maar mensen willen haar alleen maar beheersen. We zouden ons er juist aan moeten aanpassen.” Haar werk vormt tegelijkertijd een troost: “Ik zoek naar de mooie dingen in het leven om me beter te voelen en te schuilen voor het slechte. Het is een beetje als je kop in het zand steken, maar ik vind ook dat dat mag. Mensen hebben troost nodig.”

Hergebruik

Alexandra werkt het liefst met gebruikte materialen die ze gekregen of tweedehands gekocht heeft. “Deze verwerk ik in collages tot een nieuw geheel. Door de materialen uit de context te halen en ze om te vormen, wordt eigenlijk alles bruikbaar.
Dingen maken met je handen vind ik fascinerend. Het proces, de tijd nemen om iets op te bouwen en zo echt verweven raken in het werk, dat vind ik te gek.